Sokszor puffogok és sóhajtozok magamban halkan, esetleg hangosan, hogy nem eszik a gyerek semmit. Hogy ne csak dumáljak, megnéztem akkor hogy is van ez pontosan. Mi az a semmi? Egy hétig vezettem mi megy le a gyerek torkán evés gyanánt itthon.
Azt hozzá kell tennem, persze legjobb lenne, ha egyformát enne az egész család, de az én speckó diétám nem gyereknek való, ezért neki totál külön kell készülni.

Senkitől nem várom, hogy végigolvasgassa Mannuska evés naplóját, ezért a lista előtt összegzem a következtetéseket.

 • Bár nem szeretem, mégis teszek könnyelmű kijelentéseket. (Lsd a cím és ellentétben vele a lenti részletes leírás)
 • Ha reggel megbeszéljük, megkérdezem mit szeretne vacsorára, többnyire meg is eszi azt. De még így is van, hogy alig eszik valamit a főétkezésre. És mi történik? Semmi. Majd eszik a következőnél.
 • Változik az ízlése. Van amit egy éve két kanállal evett, most ugyanazt nem eszi meg.
 • Nem működik a kipakolom a hűtőt, mert „Nem igaz, hogy ebből nem tudsz választani! lesz belőle.
 • „Mit szeretnél reggelire?” – kérdés felejtős, ha jót akarok magamnak! Helyette: „Mézes kenyér a reggeli!”
 • Legyen meg a fejemben a napi, másnapi menü és ahhoz szerezzem be az alapanyagokat és ne fordítva, azaz vásárolgatok össze-vissza mindent és majd kihozok belőle valamit.
 • Egy, maximum kétféle étel legyen az asztalon.
 • Nem kell attól rosszul éreznem magam, ha néha becsúszik pl. egy kinder tejszelet a reggelire.
 • Korábban olvastam az Egyszerűbb gyermekkorban, (amit ki más, mint BB ajánlott) hogy a kaját akár heti forgásban le lehet tudni, pl. minden napnak megvan a jellegzetes étele. Először erőltetettnek tűnt, de aztán eszembe jutott tulajdonképp nagymamám is ezt csinálta. (Az egész család ott evett minden nap.) Tudtuk előre, hogy hétfőn van még maradék vasárnapról, szerdán valamilyen tészta lesz, pénteken nincs hús, szombat valami sülthusi, vasárnap meg az ereszd el a hajam. No, valami ilyesmit szeretnék bevezetni!
 • Ja, és a lényeg. Eszik ez a gyerek itthon. Sőt, egész normálisan.
 • Ezek annyira triviális dolgok, atyám! Csak én csináltam eddig hülyén?
 • Tök jó, hogy dokumentáltam ezt a hetet, nekem nagyon sokat segített abban mit változtassak!

Kezdjük a hétfőnél. Reggel nem tudom mit evett, mert az apukájától ment oviba. Hazajön az oviból. Egy marék kesudió. Vacsorára bolognai mártás, ahogy ő szereti, kemény két kávéskanálnyi le is megy. Amit tulajdonképpen vacsorázik az egy marék puci spagetti tészta. Egy pohár víz.

Kedd reggel. Csak a Lidliben voltam előző nap, így nem Tescos vagy Aldis fánk került az asztalra. A Lidlisen nincs cukorka, így annak csak negyede fogy el, egy pohár vízzel. Ovi után 1,5 összenyomkodott banán. Vacsorára 0 kanál tört krumpli, 0 hamburger husi, mert nem kér egyáltalán, azt ki se sütöm, de eszik a magamnak készített fehér gyönygybabból 4 evőkanállal.

Szerda reggel. 4 evőkanál zabkása, ami csak forró vízzel le van öntve, egy krémtúró és 0 korty tej. Ovi után egy alma reszelve, C vitamin, multivitamin és szerintem valami cukorka, amit a szobájában rejtegetett. Vacsorára vagy azért mert már borzasztó éhes volt, vagy azért mert tényleg nagyon finom lett, de rengeteg sült csirkét evett. A felső combját meg az egész szárnyát, a húsos részével együtt. Mellé nem evett mást. Annyira örültem, hogy két cukrot kapott desszertnek!

Csütörtök reggel 0 mini Danonino, 1 kinder tejszelet fél banán, 0 korty tej.
Ovi után másfél reszelt alma. Vacsorára 3 tükörtojásnak a fehérjéje. Tegnapi sült husi, 2 evőkanál almaszósz. Fél banán, 1 mini smarties pingvin amiben van cukorka.

Péntek reggel. 1 mézes kenyér, két kanál chia puding, amiből evett volna még, de én gyorsabb voltam. Ovi után egy reszelt alma, egy banán, egy kis dió, mandula, kesudió. Vacsorára egy édes krumpli megsütve, egy pici sült husi, másfél szelet kenyér két paradicsommal megkenve. 4 evőkanál vízbe áztatott chia mag, az ügyes vacsorázásért kapott 2 cukrot és kieszegette a gyógyteám beáztatott füveit a teaszűrőből.

Szombat reggeli-vacsora hülyeségbe ment át, mert evett cukrot délelőtt vagy hármat, meg banánt. Ebédre kért megint bolognait spagettivel, azt evett is, este meg csináltunk közösen oreo tortát, ami fantasztikusan finom lett és mivel ő volt a fő kóstoló mester, ezért rengeteg édességet nyalakodott össze vissza, de ez a nap már csak ilyen volt.

FullSizeRender (1)

Vasárnapot már le se jegyzeteltem, mert csak nem fényevő ez a gyerek, be kell látnom.