Létezik az ideál optimál állapot. Ami szerint a nagy gyerek alszik a saját szobájában, a mini gyerek a mini ágyban a mini hálószobánkban, mi meg a saját ágyunkban. Álom álom édes álom. Nem mondom, hogy nem volt erre példa valaha, de az oly elenyésző alkalommal történt meg, hogy ezt be sem számítom a variációk sorába.

A mini gyerek mini ágyát hamar kivittük magunktól, mert teljesen feleslegesen foglalta a helyet a félhálószobánkban, alig tudtunk odasasszézni az ágyunkhoz. Némó csak akkor aludt benne, amikor meg sem kellett volna még születnie szegénykének és világát se tudta. Amint a papírforma szerinti születést elérte a kis Bóbita, kinyílt a csipája, minket az ujja köré csavart és máris ott feküdt az ágyunk közepén, mi meg két oldalról mellette. Nem mondom, hogy megbántuk. Mindenkinek egyszerűbb volt, hogy a bébit beraktuk magunk közé, Némó ugyanis botrányosan alszik. Éjjelente 8-10-szer is fenn van és könnyebb csak odafordulni hozzá a cumit vagy a cumisüveget a szájába dugni. 2-3-szor tejcsi kell neki, 2-3-szor a cumi, 2-3-szor brékel egy kört, 2-3-szor meg nézek ki a kamerából, hogy miazistenért sír, ráadásul úgy, hogy közben alszik. Egy felnőttet néhány éjszaka alatt kicsinál. Így kezdtünk el rotálódni mellette. Kiköltöztünk Attilával a hálószobáNKból, mert miért csinálna ki mindkettőnket egyszerre, ha elég egyikőnket is. Hipp-hopp a nappali kanapéján kötöttünk ki és felváltva zombiztuk át az éjszakákat a család legkisebb szereplőjével. Így legalább egyikünk kevésbbé szívott, mint a másikunk.

Mannuska, a „nagy” gyerek közben kitalálta, hogy ebből a buliból ugyan nem marad ki és beköltözött Némó mellé a nagyágyba, úgy, hogy kirobbantani sem lehet onnan szerintem évekig, bár ez a mi helyzetünkön nem módosít sokat, nem is forszírozom. (Egyelőre. Annyit ugyanis számít, hogy így Mannuska sem alszik mélyen, estére már vérben forog a szeme az álmosságtól, de nehogy már hamarabb feküdjön le este, mint az öccse, aki van hogy 11-ig húzza, pedig napközben már csak egyszer alszik.) Titkon én szeretem, hogy együtt alszanak, mert annyira összegyűlik éjszakára ott a gyerektisztaság hullám, hogy öröm benne fürödni, amikor bezombizok Némóhoz.

No, a variálás azzal kezdődött, hogy újból szükség van nagymama segítségére három hetente legalább egy hétre, mivel én nem mindig vagyok gyerekbarát állapotban a kezelések után. Ezzel jött a lavina. Nézzük a tényezőket, amelyek oly lényegessé emelték a kérdés súlyát ágyneművel a kezemben, azaz, kinek hol ágyazzak, ki hol alszik ma este?

  • Kivagyok a kezeléstől, muszáj normálisan pihennem, átmegyünk Attilával az irodába aludni. Nagymama viszi az éjszakai gyerekvigyázást a nappali kanapéjáról, vagy a nagyágyból vezényelve.
  • Jobban vagyok, éjszakai gyerekfelügyeletet még nem tudok vállalni, de szeretnék a gyerekeim közelében lenni éjszaka is. Ilyenkor én fekszem a kanapén a nappaliban, mint egy odaadobott hasábfa és nagymama, vagy Attila dugdossa Némó szájába az aktuális nyugtatót.
  • Attila kivan, elfáradt az éjszakázástól, muszáj normálisan pihennie, átmegy az irodába aludni. Én vagy megyek vele, vagy benn maradok a házban.
  • Nagymama is elfáradt, a mini kicsinálta, muszáj aludnia 1-2 napot normálisan, átmegy az irodába aludni. Ilyenkor mi szabadon választunk a nappalis kanapés/földes, vagy négyen-a-nagy-ágyban alvós megoldások közül.
  • Jön apukám látogatóba, és kinn alszik nagymamával az irodában, vagy ha nagymama látja el az éjszakai őrjáratot a házban, benn alszik Mannuska szobájában a földön, mert neki még egy éjszakára sem kényelmes a nappalis kanapé, a „nagy” gyerek ágyában meg nyilván nem fér el.
  • Mannuska velem szeretne aludni kettesben – megállapodtunk hogy van néha ilyen anya-lánya kiváltságunk – így kimegyünk az irodába.  Benn a házban ilyenkor mit bánom én ki hol alszik.
  • Mannuska az apukájánál alszik, így mi választhatunk a férjemmel, hogy bemenjünk-e minimanó mellé aludni (közösen zombizni) mint hajdanán, vagy hagyjuk az egészet és … költözzünk el Alaszkába … ahol igazából ugyanígy folytatódna minden, csak bekenném fóka zsírral a gyereket hátha az segít, mert több ötletem már nincs hogyan tudna a család normálisan aludni. Vég®e

alvas